pátek 20. července 2012

Výstava: Christian Wilhelm Allers

Současná výstava probíhající ve Foto-galerii Taurus nese název po autorovi vystavených děl, německém grafikovi, portrétistovi a ilustrátorovi Christianu Allersovi, který žil v letech 1857-1915.

Allers  se řadí mezi naturalisty, jeho kresby jsou bohaté na detaily a velice realistické. Velmi často  kreslil tužkou a kresby později koloroval. Maloval především každodenní situace, cestopisné ilustrace a portréty.

Autor se proslavil především autorskými tisky „Club Eintracht“. Věhlas získaný z této práce mu zajistil další zakázky na ilustracích knih a především možnost postavit si za vydělané peníze vilu na italském ostrově Capri a rovněž cestovat po světě.
Ve své vile střídavě žil do roku 1902, kdy Itálií otřásl skandál s novinářským nařknutím další slavné osobnosti pobývající na ostrově - Friedricha Alfreda Kruppa z homosexuality a pederastie, což v té době nejen prakticky zničilo kariéru, ale v případě důkazu hrozilo i vězení.

O několik týdnů později byl obžalován i Allers, který ze země před soudem prozíravě unikl a strávil zbytek života na cestách po světě, kdy se živil portrétováním slavných lidí pod pseudonymem W. Andresen. Umírá v roce 1915 několik měsíců po návratu do Německa.

Zdroj informací o autorovi: německá wikipedie

Žádné komentáře:

Okomentovat